Vineri, 2018-09-21, 6:31 PM
Principală Înregistrare RSS
Bine aţi venit, Vizitator
Formularul pentru autentificare
Calendar
«  Septembrie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 39
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Proiect de art-terapie Da culoare vietii tale
Proiect sprijint de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor
Contract nr.5/06.01.2014
Beneficiar: Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale


În perioada 06 ianuarie 2014 – 31 august 2014 se va afla în implementare proiectul  Da culoare vietii tale sprijinit de de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor.

Obiectivul general: îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru 15 copii dependenţi de consumul de alcool şi substanţe cu proprietăți psihoactive (denumite impropriu „etnobotanice”), cu vârste între 15-18 ani, din judeţul Bacău, pe o perioadă de 7 luni de zile. Suportul artterapeutic, oferit acestor copii va contribui la dezvoltarea motivației intrinseci (pentru a-și rezolva problema), complianței la tratament, îmbunătățirii stării emoționale, a stimei de sine, a comunicării la nivel interpersonal, reducerii tensiunilor, aspecte adesea afectate de dependenţa de alcool şi substanțe. 

Programul prezintă un mediu sigur și atractiv în care beneficiarii să se exprime în forme și culori, să se elibereze de tensiuni, să înveţe, să împărtăşească, să  modifice comportamentul disfuncţional şi să recupereze abilităţile sociale deteriorate pe măsură ce dependenţa ucide sinele interior.

Copii vor fi ajutați, prin intermediul terapiei prin artă şi grupului de suport, să descopere noi modalități de a face față provocărilor vieții, vor învăța să-și sporească confortul psiho-fizic prin implicarea în activități și programe care le stimulează creativitatea, le educă simțul estetic, le dezvoltă orizontul de cunoaștere, îi ajută să se cunoască pe sine, să-și descopere propriile resurse, să-și dezvolte potențialul de a face față situațiilor problematice sau critice.

Terapia prin artă va fi o parte importantă a călătoriei spre vindecare, care va permite experimentarea a ceea ce iniţial poate fi prea puternic de exprimat prin cuvinte. Este nevoie de acest proiect, care poate oferi suport terapeutic, deoarece niciunul dintre beneficiari nu ar putea beneficia de activităţi similare în afara acestui proiect (la nivelul judeţului Bacău nu există servicii terapeutice de care să beneficieze copii consumatori de alcool şi substanţe cu efecte psihoactive). 

Suntem conștienți că "vindecarea” poate fi un proces de lunga durată, fiind vorba de o afecțiune cu evoluție cronică și recăderi care apar după sau în timpul unui tratament finalizat cu « aparent » succes, dar dacă nu încerci nu vei reuși niciodată.

Activitățile care vor conduce la realizarea obiectivului asumat: 
 • de evaluare individuală a beneficiarilor proiectului;
 • activități de terapie prin artă: desen, pictură, modelaj, teatru, muzică , ornamentație și decorare, biblioterapie, filmoterapie;
 • atelier de teatru;
 • grup de suport.

Efectul  scontat al metodelor aplicate :
 • dezvoltarea motivației intrinseci pentru rezolvarea problemei;
 • eliberarea de tensiuni, anxietăţi, stres, frustrări, sentimente de inferioritate etc.;
 • dezvoltarea capacităţii de autocunoaştere şi autoacceptare, creşterea stimei de sine şi a încrederii în propria persoană; 
 • dezvoltarea capacității de a învinge obstacole de natură psihică (barierele nu pot, nu sunt în stare, învingerea „amânării”);
 • modelarea personalităţii prin valori estetice şi orientarea  acesteia spre încorporarea frumosului în viaţă şi activităţile desfăşurate;
 • creşterea capacităţii de adaptare şi integrare socială a  beneficiarilor;
 • dezvoltarea capacităţii de comunicare/relaţionare (colegi, prieteni, familie, comunitate) ; 
 • diversificarea serviciilor de sprijin pentru persoanele dependente; 
 • prevenirea marginalizării şi excluziunii beneficiarilor proiectului;
 • prevenirea abandonului școlar și a comportamentelor delincvente.

Partenerii Asociaţiei pentru Promovarea Dezvoltării Personale, în proiect, sunt:
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bacău;
Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău;
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţa Educaţională Bacău.

Proiect co-finanţat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. Valoarea proiectului este de 22.000 lei din care 20.000 lei reprezintă sprijinul primit și 200 lei cofinanţare APDP.

Pentru detalii suplimentare legate de acest proiect persoana de contact este: 
Carla Popa – manager de proiect
preşedinte APDP
Tel.: 0743807842
e-mail: apdp7bacau@yahoo.com
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Titlul proiectului: Împreună gândim viitorul    
Beneficiar: Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale

Prezentare proiect
Impreuna gandim viitorul
Bacău, 24 septembrie  2013

 

Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale – Bacău își desfăşoară  activitatea în interesul dezvoltării valorilor umane, al creşterii individuale şi profesionale în vederea dezvoltării autonomiei personale.
În perioada 01 septembrie 2013 – 31 iulie 2014 se va afla în implementare Proiectul "Împreună gândim viitorul” finanţat în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român,  Schema de grant pentru ONG-uri.

Obiectivul general
al proiectului ”Împreună gândim viitorul” urmărește creşterea nivelului de integrare socio-educațională a 120 de copii (60 din mediul rural și 60 din mediul urban), cu vârsta între 11 – 15 ani, cu oportunitati reduse care provin din categorii și medii dezavantajate din mediul rural și urban al judetul Bacău, comuna Cleja și municipiul Bacău,  prin participarea acestora la 11 ateliere tematice de dezvoltare a abilităților lor de viată, 2 activități outdoor și 2 activități de voluntariat în cadrul comunității.

Importanţa şi relevanţa proiectului sunt evidenţiate și prin grupul țintă căruia i se adresează respectiv, 120 copii, elevi în unităţi din învăţământul băcăuan situate atât la nivel urban, cât şi rural.

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc:
1. Dezvoltarea abilitătilor de viață independentă a 120 de copii, 60 din mediul rural și 60 din mediul urban, timp de 10 luni,  prin intermediul unor programe și contexte de învăţare informală şi non-formală accesibile;
2.  Ameliorarea fenomenului de excludere şi marginalizare a 120 de copii, 60 din mediul rural și 60 din mediul urban, cu oportunităţi reduse (copii care în comparație cu cei de aceeași vârstă se află într-un dezavantaj datorită unor dificultăți sociale, economice, educaționale, geografice) prin facilitatea accesului acestora la activități outdoor (excursii și vizite tematice, week-end rural -   week-end urban) care vor avea ca scop încurajarea  interacțiunii și integrării dintre copiii din mediul rural şi cei din mediul urban prin crearea unei relații autentice de cunoaștere reciprocă, cunoașterea mediilor de proveniență și familiale.
3. Creșterea gradului de participarea pro-activă a 120 de copii în cadrul comunităţii prin implicarea acestora în activităţi de voluntariat;
Un alt obiectiv al proiectului urmăreşte întărirea capacităţii organizaţionale a Asociației pentru Promovarea Dezvoltării Personale (APDP).

Rezultate:
Proiectul va contribui la creşterea calităţii vieţii  a 120 de copii prin  accesul acestora la servicii de educație alternativă (ce încorporează și "învăţarea prin experienţă practică”) direcţionate pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă, creșterea nivelului de participare și implicare în vederea creării unor comunități puternice, responsabile și durabile.
Educaţia "alternativă” poate reprezenta o oportunitate de facilitare a integrarii la nivel comunitar, atât pentru elevii provenind din mediul rural, cât şi urban, prezentând anumite aspecte pozitive care pot eficientiza procesul lor de includere şi prin faptul că este personalizată şi axată pe nevoile individuale ale copiilor şi urmăreşte un proces de învăţare specific grupului ţintă.

La finalul acestui proiect 120 de copii vor fi dezvoltat şi format abilităţi de viaţă care să le dea încredere în propria persoană, să-i motiveze să-şi croiască un traseu educaţional şi profesional care să le asigure integrarea socio-profesională la nivel comunitar, ca cetăţeni activi, implicaţi şi dornici să contribuie la dezvoltarea comunităţii locale cu reverberaţii atat la nivel naţional cat şi european.
Ulterior beneficiarii se pot transforma în multiplicatori de informaţie, devenind astfel persoane cu mai multă experienţă în relaţie cu cei asemenea lor pe care îi  pot motiva şi sprijini în diferite acţiuni.

In urma activităților acestui proiect, se va putea crea un model de bune practici ce va fi prezentat cadrelor didactice și lucrătorilor sociali care vor participa la 2 Seminarii de instruire pe tema dezvoltării abilităţilor de viaţă ale copiilor, iar aceștia vor putea prelua acest model de lucru şi îl pot integra în programa de curs în metodele de lucru. Se va îmbunătăţi vizibil relaţia cadrelor didactice cu elevii lor, crescând încrederea şi respectul reciproc, demonstrând că pe primul loc sunt intereresele de dezvoltare ale copiilor. Activităţile la clasă vor fi altfel, vor stimula elevii şi le vor maximiza şansele de a deveni adulţi responsabili, independenţi şi mai ales împliniţi, tineri cu posibilități crescute de integare socială și profesională.

Obiectivul de întărire a capacități organizaționale a APDP va fi realizat prin derularea unui program de dezvoltare organizaţională ce va cuprinde elaborarea unei strategii de dezvoltare a asociaţiei, stabilirea şi dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu autorităţile locale în vederea rezolvării unora din problemele comunităţii şi atragerea de noi voluntari care să spijine programele și activitățile acesteia.
Prin derularea acestui proiect va fi consolidat și confirmat profesionalismul echipei de lucru a  asociației, ceea ce va contribui la schimbări în atitudinea autorităţilor faţă de ONG-uri, va creştere înţelegerea, dorinţa de a lucra în parteneriat cu ele, va creste credibilitatea acțiunilor promovate de organizațiile non-guvernamentale.

Partenerii  Asociaţiei pentru Promovarea Dezvoltării Personale, în proiect, sunt:
 • Liceul cu Program Sportiv Bacău;
 • Școala  Gimnazială Cleja;
 • Primăria Cleja.
Proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene  pentru Uniunea Europeană extinsă.
Valoarea proiectului este de 27.959 CHF din care 25.163,10 CHF reprezintă sprijinul elveţial și 2.795,90 CHF cofinanţare APDP.

Carla Popa

presedinte APDP

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Proiectul "Alege sa fii sanatos"

Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale – Bacău își desfăşoară  activitatea în interesul dezvoltării valorilor umane, al creşterii individuale şi profesionale în vederea dezvoltării autonomiei personale.

În perioada 21 mai 2013 – 30 noiembrie 2013 se află în implementare proiectul educațional "Alege să fii sănătos” (AS).


Proiectul are ca scop dezvoltarea unor atitudini și practici în rândul tinerilor cu vârste între 14-19 ani, din municipiul Bacău, privind sănătatea minții, corpului și sănătatea socială. 

Prin intermediul activităţilor educative nonformale și de petrecere a timpului liber va fi promovat, în rândul tinerilorilor, un stil de viață sănătos, fără tutun, alcool și droguri.

Importanţa şi relevanţa proiectului sunt evidenţiate și prin grupul țintă căruia i se adresează respectiv, 300 tineri, elevi în liceele din municipiul Bacău.

Obiective specifice:

 1. Informarea a 300 de tineri din municipiul Bacău, cu vârste între 14-19 ani, în legătură cu beneficiile adoptării unui stil de viaţă sănătos;
 2. Prevenirea comportamentelor de risc pentru sănătate, prin dobândirea unor informații corecte despre droguri alcool și tutun;
 3. Identificarea unor modalități de sensibilizare a comunității în ceea ce privește fenomenul drogurilor şi a substanţelor noi cu efecte psihoactive;
 4. Dezvoltarea personală a tânărului, prin cunoașterea de sine și formarea unei imagine pozitive despre propria persoană.

Prin participarea și implicarea în cadrul activităților:

 • de prevenire;
 • de informare;
 • întreceri sportive;
 • out-door (desfășurate în aer liber);
 • de dezvoltare personală,
 • 300 de copii își vor forma deprinderi, atitudini, îşi vor dezvolta comportamente și deprinderi de viață, care să le asigure adaptarea creativă la viaţa de zi, dezvoltarea personală şi formarea unui stil de viaţă sănătos.


Colaboratorii  Asociaţiei pentru Promovarea Dezvoltării Personale, în proiect, sunt:

 • Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău;
 • Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bacău.

______________________________________________________________________________________

Proiectul "Raza de Soare"

Câştigător al finanţării oferite de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor.


Perioada de implementare a proiectului: 30 noiembrie 2011 – 21 octombrie 2012
Proiectul de terapie prin artă se adresează unui grup de 15 copii, cu vârsta între 5 şi 18 ani, diagnosticaţi cu diabet zaharat, ce întâmpină dificultăţi în acceptarea bolii şi gestionarea impactului acesteia asupra cursului vieţii, cu consecinţe negative asupra calităţii ei: stimă de sine scăzută, imagine de sine negativă, relaţii tensionate atât la nivelul familiei cât şi la nivelul relaţiilor sociale, complianţă scăzută la tratament, randament şcolar diminuat, limitarea perspectivelor privind viitorul personal.

Prin intermediul artterapiei, copiii vor fi ajutaţi să descopere noi modalităţi de a face faţă disconfortului cauzat de boala cronică şi vor învăţa să-şi sporească confortul psiho-fizic prin implicarea în activităţi şi programe care stimulează creativitatea, le educă simţul estetic, îi ajută să se cunoască pe sine, să-şi descopere propriile resurse, să-şi dezvolte potenţialul de a face faţă situaţiilor problematice sau critice, să-şi dezvolte noi trăiri emoţionale pozitive faţă de sine, semeni şi viaţă.

Aceste activităţi terapeutice vor fi susţinute şi de iniţierea copiilor în tainele artei fotografice.

Activităţile creative de grup: desen, pictură, modelaj, colaj, dans, jocul cu marionete, audiţii muzicale etc., îi va ajuta pe copiii beneficiari ai proiectului „Rază de soare” să-şi exprime, într-un mediu securizant, sentimentele, emoţiile, trăirile, conflictele, temerile, speranţele, fără teama de a fi judecaţi, marginalizaţi, astfel încât pulsiunile lor să fie dirijate într-un scop constructiv, structurant şi nu distructiv şi destructurant. Activităţile vor satisface nevoile participanţilor de apartenenţă şi identificare cu un grup, îi ajută să se autodescopere; vor descoperi că nu sunt singuri, că există şi alţi copii ca ei care încearcă să facă faţă bolii şi să depăşească disconfortul creat de existenţa afecţiunii cronice şi anxietăţile acumulate; vor îmbunătăţi abilităţile de comunicare şi relaţionare la nivel de grup;

Rezultatele scontate ale proiectului :
 • îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei 15 beneficiari ai proiectului şi familiile acestora;
 • diminuarea impactului negativ al bolii asupra dezvoltării psiho-fizice a copiilor şi îmbunătăţirea capacităţii acestora de integrare familială, şcolară şi socială;
 • îmbunătăţirea stării emoţionale şi psihice a copiilor;
 • dezvoltarea trăirilor emoţionale pozitive;
 • acceptarea tratamentului şi îmbunătăţirea atitudinii faţă de restricţiile şi limitările impuse de boala cronică;
 • dezvoltatea autonomiei personale;
 • creşterea sentimentului de apartenenţă la un grup ca prim pas spre reuşita integrării şcolare şi sociale;
 • utilizarea timpului liber în mod plăcut şi util;
 • iniţierea în tainele artei fotografice, dezvoltarea unui hobby şi, de ce nu, poate a unei viitoare profesii;
 • dezvoltarea spiritului de voluntariat în rândul copiilor;

Efectul scontat al metodelor aplicate
:
•    dezvoltarea capacităţilor de exprimare verbală, nonverbală şi paraverbală a trăirilor, emoţiilor, sentimentelor, trăirilor;
•    depăşirea blocajelor emoţionale şi reducerea situaţii cu potenţial stresor;
•    eliberarea de tensiuni, anxietăţi, stres, frustrări, sentimente de inferioritate etc.;
•    creşterea capacităţii de a face faţă situaţiilor stresante;
•    dezvoltarea capacităţii de autocunoaştere şi autoacceptare, creşterea stimei de sine şi a încrederii în propria persoană;
•    dezvoltarea valorilor morale şi spirituale;
•    dezvoltarea capacităţilor cognitive, creative şi a capacităţii de integrare în grupuri;
•    întărirea unor comportamente sociale pozitive;
•    îmbunătăţirea calităţii vieţii;
•    creşterea capacităţii de integrare;
•    creşterea gradului de informare a comunităţii în legătură cu dificultăţile prin care trec copii suferinzi de boli cronice.

Partenerii Asociaţiei pentru Promovarea Dezvoltării Personale,în proiect, sunt:

1.Spitalul de Copii Bacău prin Secţia de Pediatrie;
2.Liceul de Artă ”George Apostu” Bacău prin elevii voluntari;
3.”Foto Mărăndici” prin artistul fotograf Mărăndici Romeo.